Ασφάλεια έναντι επικίνδυνων αερίων στη ζυθοποιία

με ανίχνευση / μέτρηση αυτών με χρήση των ανιχνευτών αερίων της Evikon

24-06-2022 11:00:00

Οι θάλαμοι ζύμωσης και εμφιάλωσης σε ένα ζυθοποιείο χρειάζονται ειδικό έλεγχο καθώς αποτελούν τομείς αυξημένου κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων. Κατά τις δύο αυτές διαδικασίες, υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και αζώτου (N2) που υπερβαίνουν τις επιτρεπόμενες τιμές:
CO2: 5000 ppm (TWA - Χρονικά σταθμισμένος μέσος όρος σε μια 8ωρη εργάσιμη ημέρα και για 40ωρη εβδομαδιαία εργασία) και 40000 ppm (STEL - Όριο βραχυπρόθεσμης έκθεσης κατά μέσο όρο 15 λεπτών).
Ν2: ασφυξιογόνο σε <19,5% Οξυγόνου (PEL - Επιτρεπόμενο όριο έκθεσης).

Πρώτα απ 'όλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το CO2 παράγεται φυσικά κατά τη ζύμωση. Μπορεί επίσης να υπάρχει σε ένα ζυθοποιείο ως πρόσθετο για την αδρανοποίηση της ατμόσφαιρας στα δοχεία και για την εξαναγκασμένη ενανθράκωση της μπύρας.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι άχρωμο και άοσμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι αόρατες διαρροές από δοχεία ζύμωσης ή από διανομείς αερίων κατά την εμφιάλωση μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση τοξικών συγκεντρώσεων. Γι' αυτό η χρήση σταθερών ανιχνευτών αερίου αποτελεί υποχρεωτικό μέτρο για συνεχή και αξιόπιστη παρακολούθηση του CO2 στις ζυθοποιίες.

Το άζωτο στην ζυθοποιία χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ίδιες αρχές με το CO2 - αδρανές και εξαναγκασμένη ενανθράκωση. Το N2 βοηθά επίσης στην άντληση μπύρας σε βαρέλια ή βαρέλια για περαιτέρω αποθήκευση και μεταφορά.

Το άζωτο είναι μη τοξικό, αλλά καθώς αυξάνεται η συγκέντρωση, εκτοπίζει το οξυγόνο (O2). Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία λόγω έλλειψης οξυγόνου (Ο2). Το αέριο άζωτο δεν μπορεί να ανιχνευθεί από μόνο του γιατί είναι αδρανές και δεν αντιδρά με άλλες ουσίες. Επομένως, μια αξιόπιστη λύση είναι η συνεχής παρακολούθηση του επιπέδου οξυγόνου σε ένα χώρο χρησιμοποιώντας ανιχνευτές αερίων.

Η Evikon MCI διαθέτει μια σειρά οργάνων για μετρήσεις CO2 και O2 καθώς και μια μονάδα φωτός EK30 για οπτικούς και ηχητικούς συναγερμούς που προειδοποιούν τους ανθρώπους για επικίνδυνες συγκεντρώσεις τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου.

Τα προϊόντα της Evikon MCI (Ανιχνευτές - Εκπομποί) E2608-CO2, E2608-O2, E2618-CO2, E2618-O2, E2638-CO2, E2638-O2, E2648-CO2, E2648-O2 μπορούν να σας βοηθήσουν στην ασφάλεια του ζυθοποιείου σας. Δείτε τα προϊόντα εδώ.

Επιστροφή στον κατάλογο άρθρων.